Astra Astradyn
vissza
1928 ?
következő

Astra Astradyn

 

ADATLAP

1

Ország:

Magyar

Link
2

Gyártó neve:

Astra

 
3

Gyártási év (évek):

1928-1930

 
4

Rádió kivitele:

Asztali, bakelit káva

 
5

Hullámsávok:

KH

 
6

Rádiócsövek:

AR4100, P414, V430

 
7

Kapcsolási rajz:

Elérhető

jpeg
8

Megjegyzés:

Eredeti állapotban van, üzemképtelen

 
9

Egyéb:

Méret: 33,5 x 16,5 x 40 cm, Súly: 6 kg

 

 

Egyhangoltkörös, 2+1 csöves, váltóáramú, visszacsatolt audion készülék, egyfokozatú hangerősítővel, lengőnyelves hangszóróval. A készülék beazonosítását a korabeli árjegyzékek és képek alapján nem lehetett. A doboza megegyezik az Astra Novitas készülékkel, de az 3+1 csöves. A szerelőlapja a dobozával megegyező anyagból présgépen készülhetett. Hátlapja hiányzik, az alkatrészeken gyártási időpontok nem láthatók. Elképzelhető, hogy az Astra Novitas készülék egy korai változata.

 

A rádió skálája közelről.

 
skála

A rádió kezdetleges, egyedi szereléssel készülhetett. A gyári préselt bakelit sasszén banánhüvelyekkel alakították ki a csőfoglalatok helyét. A vezetékekről a szigetelés porlik, a vezetékek töredeznek. Egy hullámcsapdát a doboz oldalára szereltek, ahol egy újabb antenna csatlakozási helyet is kialakítottak. A hangszóróselyem igen dekoratív, de közelről látszik rajta az idő nyoma. Felújítani csak teljes átépítéssel lenne lehetséges.

 

Kiegészítés 2010.01.20.

Ritka készülék, ezért a belső felépítéséről egy képet mutatok be. Az alkatrészek préselt, elöl profillal rendelkező 3mm-es szerelőlapon kerültek elhelyezésre. A szerelőlap a hálózati trafó súlyától vagy nagyobb erőhatástól megrepedt és azt jelenleg a HF fojtó és a HF trafó tartja. A szerelőlap elől egy "U" profilba csúszik be, hátul két "L" alakú lemez rögzíti és tartja stabilan a szerelvényt. A HF trafón jól látszik az ismert telefongyári TR logó és az Orion felirat hálózati trafón. A két fémházas blokk-kondenzátor gyártója nem azonosítható. A kapcsolási rajzát könnyű volt visszafejteni és lerajzolni. Kapcsolási rajza a Standard 2A készülékkel kis eltéréssel azonos.

 

Astradyn hátlap nélkül

 

Fontos események a rádiózás történetéből:

1928. április 29-én a lakihegyi rádióállomás 60/20kW-os adóval megkezdi a sugárzást. Ekkor ez az adótorony a legmagasabb Európában. A megnyitást követően számos levél érkezik a rádióhoz a világ minden tájáról, hogy fogták a lakihegyi adó adását. A legnagyobb távolságok 1928-ban: San-Diego, Detroit, Torontó, NewYork, Marokkó, Aden. Ez év őszére elkészül az új stúdió a Sándor utca 7. szám alatt (ma Bródy Sándor utca). A rádióelőfizetők száma megduplázódik, 1928. év végére 168.453 előfizetőt regisztrálnak.

 

 

 

VISSZA A RÁDIÓMÚZEUM OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!