90 éves a rádió
vissza
2015.12.01.
következő

 

Megemlékezés a 90 éves rádióról

 

Ma, 2015. december 01-én 90 éve, hogy a RÁDIÓ Magyarországon is hivatalosan megkezdte adását. A régóta várt eseményt a kereskedelmi miniszter 1925 novemberében megjelent rádiórendelete tette lehetővé, amely szerint a rádiókoncessziót Magyarország területére a Telefonhírmondó Rt. kapta meg. A koncessziót elnyert társaság neve Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt.-re változott. A rendelet szerint az üzemeltetés joga az államé, amelyet a Posta gyakorol. A műszaki berendezés és annak üzembe tartása a Posta feladata, míg a stúdiók építéséről, berendezéseiről, a műsorral kapcsolatos költségekről a társaság tartozik gondoskodni. A rendeletet megelőzően már 1924 tavaszától a Posta Kísérleti Állomása, kísérleti rádióműsorokat kezdett sugározni a Csepelen működő 250 W-os Huth adóval, amely egyébként a Magyar Távirati Iroda közgazdasági hírszolgálatát látta el.

1925. december 1-jén a Rákóczi út 22. számú ház IV. emeletén, a Telefonhírmondó átalakított stúdiójából szólalt meg először hivatalosan Magyarországon a RÁDIÓ, Budapest névvel. A stúdióban Telefunken szalagmikrofont és Reisz féle nagyáramú szénmikrofont használtak. A megfigyelő helyiségben akkumulátor táplálású erősítő, mikrofonátkapcsoló, szünetjeladó berendezés volt. A műsort Csepelre az adóállomáshoz 2x5mm-es keresztmetszetű légvezetéken továbbították. Az adást kristálydetektoros vevővel, fejhallgatón kísérték figyelemmel. 1925. december 1-jén este 8 órakor egy avatóünnepséggel megindult a rádióműsor sugárzás.

Erről az eseményről a korabeli MTI is részletesen beszámolt. A korabeli híranyagok, az eseményről készült fényképek egy pdf összeállításban láthatók.

Elérhetősége: 90 éves a Rádió

Reisz mikrofon
Reisz mikrofon
Reisz mikrofon elöről
Reisz mikrofon hátulról
 
VISSZA A HÍREK OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!