Rádiótörténeti kiállítás
vissza
2009.08.20-23.
következő

 

Rádiótörténeti kiállítás Budakalászon

 

Budakalász Nagyközség 2009. július elsejével várossá vált. A városavatási ünnepséget augusztus 20-23. között négynapos rendezvénysorozat keretén belül tartották, amelyen a város lakossága, a testvérvárosok (Ada, Kahl am Main, Lővéte) küldöttsége és a meghívott vendégek vettek részt. A több napos rendezvénysorozat számos programmal várta a látogatókat. Egy ilyen program keretén belül kértek fel arra, hogy a Budakalászi Helytörténeti Múzeumban egy időszaki rádiótörténeti kiállítást rendezzek Wieszt Márta segítségével. A kiállítást megelőzően az egyik helyi lapban a hazai rádiózás fejlődését a Telefonhírmondótól az Internet rádióig mutattam be, mintegy felkeltve az érdeklődést a kiállításra. A kiállított rádiókat, tárgyakat 1920-1965 között öt éves szakaszokban bontva helyeztük el a kiállító pultokra. Összesen 30 db rádiókészülék, számos korabeli könyv és reklám, valamint néhány rádiógyár által készített előjegyzési naptár volt látható. A rádiókat úgy választottam ki, hogy azok az 1920-as évektől 1965-ig a kortörténetiséget jól mutassák be, a rádiók az eredetiségük megőrzése mellett szépek és esztétikusak legyenek. A kiállítást színesítette az, hogy abban a korban élő írók, költők (Tóth Árpád: Rádió, Babits Mihály: Rádió, Kosztolányi Dezső: Szavak a rádióról és a távolbalátásról, Márai Sándor gondolatai a rádióról) rádióval kapcsolatos írásait is bemutattuk, hiszen őket is megihlette a kor nagyszerű találmánya a RÁDIÓ.
A kiállítást az is színesítette, hogy egy Orion rádión korabeli archív hanganyagok voltak hallhatók egy mp3-as lejátszó segítségével.  A látogatók 1910-1957 között elhangzott 39 darabos hanganyagot tartalmazó listából választhatták ki számukra a legérdekesebbet.
A hivatalos ünnepségsorozaton több százan látogatták meg a kiállítást, néhányan kétszer is eljöttek, mert az első látogatásukkor oly sokan voltak, hogy nem volt lehetőségük többet időzni egy-egy rádiónál és a személyes kérdéseiket sem tudták feltenni az állandó „elfoglaltságom” miatt. Csendesebb időben a Vendégkönyvbe is került 29 elismerő beírás. Budakalászon többen is vannak, akik komolyan érdeklődnek az öreg rádiók iránt, számukra örömmel adtam meg az Egyesületünk elérhetőségét és a börzék időpontját. (Van köztük, aki orosz táska-és zsebrádiókat gyűjt, aki Philips rádiókat gyűjt. Volt, aki már gyűjtőtársam, sok szép régi rádiója van, de egymásról csak így szereztünk tudomást, mert nem tagja az Egyesületünknek.
A négy napra tervezett kiállítást két héttel kérték meghosszabbítani, mert többen jelezték, hogy az általános iskola felső tagozatos osztályainak is hasznos lenne bemutatni. Szeptember első hetében több osztály tekintette meg a technika tanárok kíséretében. Végül szeptember 9-én az időszaki rádiótörténeti kiállítást bezárt.
Ezúton is megköszönöm Wieszt Márta szervezői segítségét, valamint Varga László (rádióslaci) segítségét, aki erre az időszakra kölcsönadta féltve őrzött eredeti plakátjait.

Képes tudósítás a kiállításról...

Kollár Ernő, Budakalász
HA5DB

A Budakalászi Hírmondó készített fényképeket a kiállításról, amely az alábbi címen tekinthető meg:https://picasaweb.google.com 2009.08.21-kei albumban.

 

 

 
VISSZA A HÍREK OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!