Les Puces de Saint-Quen
vissza
2012.11.05.
következő

 

Les Puces de Saint-Quen bolhapiac

 

Párizs az Eiffel toronyból
Párizs az Eiffel toronyból Click on the Picture!

Párizsba eljutni ma már könnyű. Mindössze kétórányi repülőút és egy órás gyorsvasút és metrózás után Párizs szívében találjuk magunkat. Tudtuk, hogy az októberi néhány napos látogatásunk  alatt  lehetetlen  Párizs minden nagyobb nevezetességét megtekinteni. Ezért az utazás előtt gondosan - az internet felhasználásával - megterveztük az ott tartózkodásunk szinte minden óráját. Itthon előre megvásároltuk  a múzeumi bérletet és egyéb belépőket, egy hétre metró és gyorsvasút bérletet is. Így láthattuk a mindenki által kötelezőnek vélt helyeket, mint a Notre Dame, az Eiffel torony, a Champs-Elysees, amely világ leghíresebb utcájaként és leggyönyörűbb sugárútjaként ismert, a Louvre, a Montmarte, a Trocadero, a Diadalív, hajózás a Szajnán, Versailles. A beiktatott tartalék nap

Eiffel torony
Eiffel torony Click on the Picture!

lehetőséget adott arra, hogy megtekintsük Párizs leghíresebb és egyben a világ legnagyobb bolhapiacát. Ha valaki Párizsban jár,  ritkán jut eszébe egy  párizsi bolhapiac megtekintése, pedig ennek a hatalmas világváros majdnem  minden kerületének saját piaca van, általában hétvégeken üzemelnek. Megtekintésük egyik legkellemesebb élményt   nyújthatja. Mint a régi rádiók gyűjtője kíváncsi voltam, hogy egy ilyen híres piacon milyen rádiókkal találkozom és milyenek az árak, vannak-e technikai dolgokra szakosodott részei a piacnak. Egyáltalán hogy nézhet ki a világ legnagyobb bolhapiaca.
A Les Puces de Saint-Quen bolhapiac szombaton 08.00-tól 18.00-ig, vasárnap 10-től 18.00-ig, hétfőnként 11.00-17.00-ig tart nyitva a Rue de Rosiersen, 7 hektáros területen. Hatalmas területen több ezer stand várja a látogatókat, a nézelődőket, leginkább a vásárlókat. Ha valaki az egész piacot bejárná, több mint 15 km-es gyaloglásra kényszerülne. Hivatalosan 1885-ben nyílt meg, több mint száz éves hagyományai vannak ennek a piacnak.  A piacot sok kisebb-nagyobb piac összességeként kell elképzelni, több piacépület (egy és kétszintes), szabadtéri piacok, valamint a területen lakó piacozók a házaikat, az utcáikat nyitják meg erre az alkalomra. A piac és a környék nagyon színes, érdekes látni az eltérő személyiségeket, a számunkra kissé szokatlan eladókat.  A 18. kerület, ahol a piac található az Párizs egy szegényebb része. A piac mindig nagyon zsúfolt. Sokan azt hiszik, hogy a bolhapiacokon a legszegényebbek vásárolnak, nézelődnek, merthogy csak ócskaságok találhatók ott. Hatalmas tévedés. Az elnevezéssel ellentétben a jómódú, komoly gyűjtők találkahelye is. A piac a végletek és a francia elegancia piaca. Az utcákon a standok mögött ácsorgó több száz vagy ezer árus a földön rendszerint saját háztartásuk lim-lomjait kínálják eladásra. Elcsodálkoztunk a biztonsági kamerák és biztonsági őrök által felügyelt piros szőnyeges utca egy-kétszintes épületeiben látható arany és ezüst antik tárgyak és antik bútorok, festmények láttán. Mindkettő a bolhapiac része. A ragyogó, tiszta üvegportálok előtt a „We speak: Russian, English and German” és a ”NO Photo!” feliratok  olvashatók. Egy-egy portál előtt elhaladva „Dobri gyeny” -nyel köszöntek ránk. Tulajdonképpen hol is vagyunk? Ha  a használt  ruhákra  vagy a  használt bútorokra, az általános használati tárgyakra tekintettünk, belőlük a francia elegancia sugárzott. A régiségeken kívül megtalálhatók voltak a vadonatúj dolgok is.   
Nagyon nagy élmény volt a piac egy részének megtekintése, még akkor is, ha csak kevés régi rádióval találkoztunk. Kínáltak komplett műhelyeket berendezési tárgyaival és eszközeivel együtt, megszűnt vagy profilt váltó cégek műszereit, 20-30 db volt mindenből egy nagyobb raktárépületben. Láttunk nagy mennyiségű régebbi hordozható számítógépet windows xp-vel, 20-30 éves francia rádiókat, sok tranzisztoros rádiót. Antik rádiókkal csak néhány helyen találkoztunk, elsősorban rádiójavító szervizekben, kis műhelyekben. Áraik igen magasak voltak. Az egyik helyen láttunk egy nagyon szépen megmunkált, fa dobozos, gyári emblémával  ellátott kristály-detektoros rádiót, fejhallgatóval, amelyet 1920-1930 között gyárthattak.  Az eladó 250 EUR-ra tartotta, hangsúlyozta, hogy ez közel 100 éves ritka rádió és működik. Végső ára 210 EUR lett volna. Erről a ritka szép darabról le kellett mondanom!  Alkudozásra, mint minden ilyen piacon itt is volt  lehetőség. Hosszú kanyargós sikátorokon keresztül találtunk ki a piacról. Közben arra gondoltunk, ha órákat, ha fényképezőket, hajóalkatrészeket, régi fényképeket, könyveket, hanglemezeket,  más 1000 egyéb tárgyat gyűjtenénk, mennyivel nagyobb szerencsék lett volna.
Ha valakinek kedve támadna megtekinteni a piacot  annak néhány fontos dolgot érdemes  betartania. Nyitásra oda kell érnie, mert később a tömeg olyan nagyra nő, hogy a piacra vezető út is kihívást jelenthet.  Minden nagyobb tömegben a zsebesek megjelennek, az értékekre, okmányokra különösen ügyelni kell, ezért azokat biztonságos helyre rakjuk el. A nézelődőket leszólíthatják nem éppen bizalmat árasztó emberek. Étkezésre, tisztálkodásra vannak kialakított helyek, de keresni kell azokat. Eljutás: 4-es metróval a Porte de Clignancourt állomás, Boulevard Ornano kijárat.


Kollár Ernő írása
HA5DB

Les Puces de Saint-Quen bolhapiac fotó galléria***This gallery contains 28 photos.

 
VISSZA A HÍREK OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!