A RÁDIÓ születésnapja
vissza
2014.12.01.
következő

 

Megemlékezés a RÁDIÓ születésnapjáról

 

Ma, 2014. december 01-én 89 éve, hogy RÁDIÓ Magyarországon is hivatalosan megkezdte adását. A régóta várt eseményt a kereskedelmi miniszter 1925. novemberben megjelent rádiórendelete tette lehetővé, amely szerint a rádiókoncessziót Magyarország területére a Telefonhírmondó Rt. kapta meg. A koncessziót elnyert társaság neve Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt.-re változott. A rendelet szerint az üzemeltetés joga az államé, amelyet a Posta gyakorol. A műszaki berendezés és annak üzembe tartása a Posta feladata, míg a stúdiók építéséről, berendezéseiről, a műsorral kapcsolatos költségekről a társaság tartozik gondoskodni. A rendeletet megelőzően már 1924 tavaszától a Posta Kísérleti Állomás kezdett sugározni kísérleti rádióműsorokat a Csepelen működő 250 W-os Huth adóval, amely egyébként a Magyar Távirati Iroda közgazdasági hírszolgálatát látta el. A mikrofont először Csepelen, később az MTI

Lakihegyi adótorony
Lakihegyi adótorony

Városház utca 10. szám alatti helyiségében helyezték el. 1925-ben a kísérleti adásokat már egy Telefunken gyártmányú, 2/0,5 kW teljesítményű (távíró és távbeszélő) adó sugározta. A "stúdió" a Posta Kísérleti Állomás Gyáli úti udvarán álló bútorszállító kocsi, majd az állomás egyik szobája volt. Az adásokat lelkes rádiósok, egyetemisták saját készítésű kristály-detektoros készülékeikkel hallgatták. Örömmel küldtek információkat a vétel minőségéről a Posta Kísérleti Állomás részére, akik meglepődtek az igen nagyszámban beérkezett levelektől.

1925. december 1-jén a Rákóczi út 22. számú ház IV. emeletén, a Telefonhírmondó átalakított stúdiójából szólalt meg először hivatalosan Magyarországon a RÁDIÓ, Budapest névvel. A stúdióban Telefunken szalagmikrofont és Reiss féle nagyáramú szénmikrofont használták. A megfigyelő helyiségben akkumulátor táplálású erősítő, mikrofonátkapcsoló, szünetjeladó berendezés volt. A műsort Csepelre az adóállomáshoz 2x5mm-es keresztmetszetű légvezetéken továbbították. Az adást kristálydetektoros vevővel, fejhallgatón kísérték figyelemmel. 1925. december 1-jén este 8 órakor avatóünnepséggel megindul hivatalosan a rádióműsor-adás. A megnyitó beszédet Demény Károly államtitkár, a M. Kir. Posta vezérigazgatója mondta el. Az ünnepélyes megnyitó után hangversenyt közvetítettek. A következő napokban a műsor 15 órakor felolvasással kezdődött, majd zenei közvetítésekkel folytatódott. A délutáni adások kezdetére egy szignál jelet, állomásjelző dallamot sugároztak (Nagy Bercsényi Miklós kuruc nóta kezdő dallama), amely a hangolást könnyítette meg. Ezután Scherz Ede bemondó magyar, német és francia nyelven jelentette be: "Halló, halló! Itt Budapest az 560 méteres hullámhosszon!" Az évforduló kapcsán emlékeznünk kell néhány akkori munkatársra, akik sokat tettek a rádiózás élményéért:

Keretantennás kristály-detektoros rádió
Keretantennás kristály-detektoros rádió

Szőts Ernő műsorigazgató, Scherz Ede, Taubler Margit, Radó Árpád bemondók, Paskay Bernát postai műszaki igazgató, Szvetics Emil mérnök, Tomcsányi István posta-mérnök, Magyari Endre posta-mérnök, Lehiola Ferenc, Bedi István, Burján Mihály, Schőner Károly posta-műszerészek, Polgár Tibor zongora kísérő, Erdős Gyula, posta műszaki igazgató, Szedő Miklós operaénekes.

Stúdió 1924-ben

Bútorszállító kocsiból kialakított stúdió, a képen Magyari Endre látható

 
VISSZA A HÍREK OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!