Rádióamatőr Világnap 2014
vissza
2014.04.16.
következő

 

Az amatőr rádiózás világnapja 2014.04.18.

 

IARU logo
IARU logo

Ma van az amatőr rádiózás világnapja. Minden évben április 18-án megemlékezünk erről a napról. Az idén 89 éve, hogy az amatőr rádiózás szervezett keretek között létezik és hozzájárulhatott a világ vezeték nélküli kommunikációjának fejlődéséhez. Az amatőr rádiózás úttörői 1925-ben Párizsban találkoztak és létrehozták az IARU-t (Internacionale Amateur Radio Union), a Nemzetközi Rádióamatőr Szövetséget, hogy világszerte támogassa az amatőr rádiózást. Ennek a szervezetnek köszönhető, hogy 2 év múlva az ITU (Nemzetközi Távközlési Unió) is elismerte az amatőr rádiózást és számunkra a kísérletezéshez frekvenciákat jelölt ki (160, 80, 40, 20, 10 méteren). Azóta már az ITU az ENSZ szakosított szervezete, ahol a világ korlátozott számú frekvenciái felett gazdálkodnak. Ma már a 3 régióba közel 160 tagország csatlakozott. Az IARU Region 1 Európa, Afrika, a Közel-Kelet és Észak-Ázsia, IARU Region 2 Észak-, Dél-és Közép-Amerika, IARU Region 3 Ausztrália, Új-Zéland, a csendes-óceáni szigetországok, és a többi ázsiai ország.

Az IARU Igazgatási Tanácsa 2013. szeptemberi ülésen a 2014. évi megemlékezés témájaként a következőt határozta meg: "Radio amateur: Gateway Wireless Communication" - "Az amatőr rádiózás: út a vezeték nélküli kommunikációhoz". Az amatőr rádiózás folyamatosan és gyorsan fejlődött. Kevesebb, mint 100 év alatt a szikratávírótól a digitális jelfeldolgozáson át a szoftver alapú rádiózásig jutott el. Kezdetben távírón (CW), majd fónián (AM-FM), géptávírón (RTTY), újabb és újabb frekvenciák kerültek kijelölésre, 1980-ban az AMTOR debütált a megjelent személyi számítógépeknek köszönhetően. Ezek voltak az első amatőr digitális módok, amikor hibamentes text (szöveg) adást lehetett megvalósítani. Óriási fejlődés indult be, megjelent a Packet Rádió. A mikroprocesszor technológia egyre kifinomultabbá vált, és ezáltal újabb üzemmódok jelentek meg, a Pactor, és a G-TOR, amelyek képesek hibamentesen kommunikálni zajos körülmények között is. 1990-es években a számítógépes technológia fejlődése lehetővé tette a PSK31-es üzemmódot; a Packet rádió is újjá született az Automatic Packet Reporting rendszer (ARPS) révén. A japán rádióamatőr szövetség (JARL) kifejlesztette a D-STAR digitális hang-és adatátviteli rendszert, átjátszó hálózatokat hoztak létre VHF-UHF és a mikrohullámú sávokon. Az amatőrök tábora jelentős növekedést mutatott fel ezekkel az új fejlesztésekkel. Az IARU működteti az IARU Monitoring rendszert, ahol figyelemmel kísérik a rádióamatőröknek kijelölt frekvenciákat, hogy "idegenek" ne használhassák a sávokat. Az IARU Beacon Projektben jeladókat működtetnek, hogy a rádióhullámok terjedését figyelemmel kísérhessék. Rádióforgalmi Világversenyeket rendeznek és értékelnek. Ebből az alkalomból az IARU és több tagszövetség is aktivitási versenyt írt ki, WARD végződéssel (World Amateur Radio Day), pl. ZL2WARD vagy A91WARD. Az egyik legrégebbi díj (Award) a WAC (Dolgozott minden kontinenssel). Egyes országokban a rádióamatőrök tervezetten segítik a katasztrófavédelmet a vészhelyzeti kommunikációban való aktív közreműködésükkel.

MRASZ logo
MRASZ logo

Az egyes tagszövetségek különböző versenyeket rendeznek, amelyekre a világ rádióamatőreit meghívják. Magyarország (MRASZ) is tagja a Region 1 körzetnek. Népszerű versenyek a rádió-iránymérő versenyek (ARDF, Amateur Radio Direction Finding), ahol elrejtett adókészülékeket kell erdős terepen megkeresni egy irányhatású vevőkészülékkel. Vannak gyors távírász versenyek, ahol nagysebességű morzejeleket kell hibátlanul leírni.

Ez a nap jó alkalom arra, hogy beszéljünk a rádióamatőrökről, hogy népszerűsítsük munkájukat, akik ellenszolgáltatásban nem részesülő sportolók: akik kedvtelésből, műkedvelésből magas színvonalon technikai eszközöket terveznek, készítenek saját vagy a közösség céljaira. Egykor, a rádiózás népszerűsítésében, a frekvenciák sajátosságainak megismerésében, az antennák kifejlesztésében, új üzemmódok kialakításában, elterjesztésében rádióamatőrök működtek közre. A rádióamatőrök világ-, vagy nemzetközi versenyeken vesznek részt, technikai és fizikai felkészültségüket állandóan gyarapítják, megismerik, majd alkalmazzák a legújabb műszaki megoldásokat, a legmodernebb üzemmódokat. Sajnos egyes országokban csökken az amatőr rádiózás iránt érdeklődő fiatalok száma. (Ennek egyike oka lehet az internet globális elterjedése.) Az utánpótlás biztosítása egyre nehezebb, a rádióklubok nem képesek önfenntartásra. A modern technikai eszközök költségesek, tagdíjból az új eszközök beszerzése, a szervezet működtetése szinte lehetetlen. Jelenleg Japánban van a legtöbb rádióamatőr, szám szerint 1.299 millió, az Egyesült Államokban 738 ezer, Magyarországon 3.200, a földünkön összesen közel 3 millió.

A világon több tízezer híres ember hódolt-hódol ennek a csodálatos technikai hobbynak, amely kitárja a világot előttük. Közöttük megtalálhatók; a média híres személyiségei, a diktátorok, asztronauták, a tudományos élet vezetői, globális vállalatok vezetői, művészek, királyok, hercegek, államelnökök, államfők, politikai személyiségek, a világ vezető politikusai, olimpiai- és világbajnoki sportolók, az egyház magas rangú személyiségei, magas rangú katonák, tábornokok és híres háziasszonyok is.

Hiram Percy Maxim, W1AW az IARU első elnöke (sk)

János Károly, EA0JC spanyol király

Keizo Obuchi JI1KIT Japán miniszterelnöke (sk)

SAMUEL F.B. MORSE W6FZZ híres személyiség, feltaláló (sk)

JOSEPH H. TAYLOR, JR., (DR.) K1JT fizikai Nobel díjat kapott 1993-ban

Carlos Saul Menem, LU1SM Argentina elnöke

Col. Yuri Ivanovich Onufriyenko, RK3DUO orosz kozmonauta, Oroszország Hőse

Yuri Gagarin, UA1LO az első ember a világűrben (sk)

Rajiv Ghandi, VU2RG India miniszterelnöke (sk), Sonia Ghandi VU2SON

Marlon Brando, Amerikában KE6PZH, Francia Polinéziában FO5GJ

Barry Goldwater, 6BPI, K3UIG és K7UGA Arizona szenátora 5 ciklusban

Maha Chakri Sirindhorn, HS1D Thaiföld hercegnője

Hussein Jordán király JY1 (sk), özvegye: JY1NH OUEEN NOOR

Sir Cliff Richard, W2JOF énekes

Earnest Wheatley, W1UHI 106 évig élt, leghosszabb ideig élő rádióamatőr (sk)

DARREL PACE, N8FTS, az 1984-es olimpián bajnoki címet szerzett

Maximilian Maria Kolbe, SP3RN lengyel ferences, 1982-ben II. János Pál pápa szentté avatta (sk)

Dr. Gschwindt András, HA5WH a BME MASAT-1 Fejlesztőcsoport

Megjegyzés: (sk) silent key, billentyűje örökre elhallgatott.

HA5DB: út a vezeték nélküli kommunikációhoz

HA5DB rádiós szoba
ha5db antenna

HA5DB rádiós szoba

GP antenna 8 sávra hangolva

 

 

 
VISSZA A HÍREK OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!