VIRTUÁLIS RÁDIÓMÚZEUM

Kollár Ernő virtuális rádiómúzeuma

RÁDIÓMÚZEUM
Vissza

TELEFUNKEN

next

Telefunken gyár története

 

A Telefunken céget az AEG (Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft) és a Siemens & Halske vezetéknélküli hírközlő rendszerek összevonásával alapították meg 1903-ban Berlinben. A Telefunken első műszaki igazgatója George von Arco gróf volt. Az AEG a Telefunkenen keresztül megvetette lábát a híradástechnikában, kiterjesztette érdeklődési körét a közlekedés különböző területére is, így az autógyártás, repülőgyártás, városi villamosok, villamosvasutak, valamint a hajógyártás területére. A vállalat Berlinben és környékén helyezkedett el. Az 1910-es évekig számos adóállomást és kristálydetektoros vevőkészüléket gyártottak, amelyek hamar átestek a tűzpróbán, hiszen éles helyzetekben próbálták ki, az Orosz-Japán háborúban, a dél-afrikai Herero felkeléskor. Később hajókon, léghajókon is kipróbálták, 1915-ben megépítették az első elektroncsöves adót, beszéd sugárzására. Elkezdték a szériagyártást, elsősorban katonai célokra. 1918-ban körültáviratozták a Földet (18.000 km). Elektroncsöves adóállomásokkal látták el a német flottát.  A 20-as évek elején a gépkocsi-és a repülőgépgyártástól megvált és növelte részesedését az erősáramú ipar és a háztartási gépek gyártása területén. Magyarország ebben az időben több rádióállomás berendezését rendelte meg a Telefunkentől. A csepeli rádióállomás részére az első szikratávíró adóállomást, majd a 2 kW-os, a 3kW-os hírszóró közvetítő állomást, a 20 kW-os lakihegyi adót, később a tárnoki vevőállomást. A Telefunken szinte a világ minden részére szállított rádióállomásokat.

Telefunken rádió

A Telefunken 1T64V típusú rádiókészüléke

A magyarországi rádiógyártást Telefunken név alatt 1932-ben kezdték el és 1951-ig, az államosításig tartott. Korábban az Orion gyár is és a Telefongyár is gyártott már Telefunken licenc alapján rádiókészülékeket. A 30-as években a rádiók gyártását a Magyar Siemens-Schuckert Művek Villamossági Rt. Gyengeáramú Osztálya irányította. Telefunken tervezésű készülékeket magyarországi alkatrészekkel készítették el. A rádiókon kívül erősítő berendezéseket, kültéri hangszórókat, mikrofonokat, hanglemezfelvevő (hanglemezvágó) készülékeket is gyártottak.
Miután 1941-ben az AEG átvette a Siemens & Halske részesedését a Telefunkentől, Magyarországon létrehozták a TELEFUNKEN Kft. Az eladási- és javítóüzem a VI. kerületben az Andrássy út 59. szám alatt, a gyár és erősítő osztály, a XIII. kerület Hun utca 2. szám alatt működött.
A 19 év alatt 76 különböző típusú rádiót gyártottak. Gyűjtők körében több kedvelt készülék is megtalálható, az egyik ilyen a Telefunken Regős elnevezésű rádió.
Az AEG-Telefunken fontos szerepet töltött be a világban: A berlini olimpiai játékok TV átvitele Telefunken eszközökkel valósult meg. 1953-ban a videorecorder felvételtechnikájának a feltalálása, 1957-ben az első európai germánium drift-tranzisztor URH frekvenciákon történő alkalmazása és sorolható lenne tovább. Ma is meghatározó szerepe van a félvezető áramkörök, a napelemek, a mobil rádiótechnika, a rádiófelderítés, a radar rendszerek fejlesztése területén, az otthoni rádiók és televíziók fejlesztése és gyártása területén, a háztartási közszükségleti eszközök gyártása területén.
Ma a Telefunken cég, a TEMIC Telefunken Microelectronic Hungary Kft, rövidített nevén a TEMIC Kft együttműködése kapcsán van jelen Magyarországon. A TEMIC Kft elsősorban importra gyárt autóelektronikai alkatrészeket, részegységeket, mechatronikai termékeket, gépkocsiülés-állító motorokat. A Telefunken széles termékkínálata a kereskedelem szinte valamennyi ágazatában jelen van Magyarországon.

Kollár Ernő írása

 

Irodalomjegyzék:

Elektrotechnika 77. évf. 1984. 1-2. szám
Erdmann Thiele (Hrsg.): Telefunken nach 100 Jahren - Das Erbe einer deutschen Weltmarke. Nicolaische Verlagsbuchhandlung Berlin, 2003.
Telefunken transmitter technology GmbH: 90 years Telefunken
Telefunken Híradó, 1939, 1940,

 

VISSZA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!