World Radio Day 2014
vissza
2014.02.13
következő

 

A Rádió Világnapja 2014.02.13.

 

 

Unesco World Radio Day logo
Unesco World Radio Day logo

Ma van a rádió világnapja. Az UNESCO 2011. szeptember 29-i évi közgyűlésének határozata alapján 2012-től ünnepeljük a Rádió Világnapját, arra emlékezve, hogy 1946-ban az ENSZ ezen a napon határozott saját rádiójának létrehozásáról.

ENSZ Rádió logo

Ezt az időpontot sok vita előzte meg. Először október 30-át javasolták, ezen a napon, 1938-ban hangzott el Orson Welles, "The War of the Worlds" rádiójátéka. Végül az ENSZ Rádió létrehozásának napja kapta az egyhangú szavazatot.
A rádió világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet a rádió fontosságára, mely a legszélesebb tömegekhez képes eljutni. A mozgalom arra bíztatja a műsorszolgáltatókat, rádióhálózatokat, a közösségi rádiókat, hogy segítsék az információhoz való hozzáférést, ösztönözzék a szólásszabadságot, a nemek közötti egyenlőséget az éterben.
A rádió a tömegtájékoztatás egyik legelterjedtebb és viszonylag alacsony költségvetésű eszköze. A Föld lakosságának mintegy 95%-a használja több-kevesebb rendszerességgel. A világ távoli tájain a legelesettebbek, írástudatlanok, nők, gyerekek, szegények, betegek számára is lehetőséget biztosít arra, hogy bekapcsolódjanak az információáramlásba. A természeti vagy emberi kéz által okozott katasztrófák esetén emberi életeket menthet. Az újságírók számára, akik a társadalomban közfeladatot látnak el, amikor közérdekű ügyekről tudósítanak, állást foglalnak, kritikát gyakorolnak vagy más módon hatnak az emberek véleményformálására, a rádió teret biztosíthat az információ gyors közlésére.
A fiatalok érdeklődése a rádió iránt töretlen, de nemcsak hallgatni akarják, hanem aktív részvétellel formálni, átalakítani is. A legújabb technológiák még több módon teszik elérhetővé a rádióadásokat, mint az internet, a digitális rádiózás, a mobil alkalmazások.
Az UNESCO arra ösztönzi a világ országait, hogy a rádió világnapját ünnepeljék meg a nemzeti, nemzetközi műsorszolgáltatók, a nem-kormányzati szervek, a nyilvánosság bevonásával. A világnap alkalmából beszédet mond Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, megszólal Desmond Tutu dél-afrikai érsek és Danilo Perez, panamai születésű zongorista, jazz zeneszerző az UNESCO Artist for Peace kitüntető cím birtokosa is. Az események közvetítését az UNESCO biztosítja az állami, a magán és a közösségi rádiók számára egyaránt. A programban résztvevő országok vitákat, műhelybeszélgetéseket szerveznek a témában a műsorszolgáltatókkal, a politikai élet prominens képviselőivel, tudósokkal.

Ezen a napon nem szabad megfeledkezni azokról, akik hozzájárultak találmányaikkal, felfedezésükkel a rádiózás lehetőségeinek megteremtéséhez, a rádiózás világméretű elterjedéséhez, mint a német Heinrich Hertz, az orosz Alexander Popov, a francia Edouard Branley, az amerikai szerb származású Nikola Tesla, az olasz Guglielmo Marconi, a brit Oliver Lodge, a spanyol Cervera Baviera, az indiai Chandra Bose és még sokan mások.

Az első kereskedelmi rádióadás az Egyesült Államokban 1920. november 2-án Pittsburgban szólalt meg, KDKA elnevezésű engedéllyel.

Magyarországon az első hivatalos rádióadás 1925. december 1-én szólalt meg Budapesten.

 

 
VISSZA A HÍREK OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!