Kis szövetkezeti vevőkészülék
vissza
1952
következő

 

Kis szövetkezeti vevőkészülék

ADATLAP

1

Ország

Magyar

 
2

Gyártó neve:

EMV ?

 
3

Gyártási év (évek):

1952

 
4

Rádió kivitele:

Kommunikációs vevőkészülék, fém doboz

 
5

Hullámsávok:

2 - 30 MHz, 6 körzetben

 
6

Rádiócsövek:

6AK5, 2x ECH21, 3xEF22, EBL21(v.EF22)

 
7

Kapcsolási rajz:

Elérhető

pdf
8

Megjegyzés:

 

 
9

Egyéb:

Üzemképes, megkímélt állapotban van

 

 

A kis szövetkezeti vevőkészüléket, 93GV típusjelöléssel gyártották az 1950-es évek elején. Ez volt az első kommunikációs vevőkészülék, amelyet Magyarországon gyártottak. A készülék 7 csöves, egyszer transzponált, szuperrendszerű vevőkészülék. 8 körzetben fogja át a teljes rövidhullámú sávot, 2-30 MHz között. 900Hz-es távíró szűrővel, valamint 600 ohmos és 2x2000 ohmos hallgató csatlakozással rendelkezik. A kis szövetkezeti, "kisszövi" elnevezést az 1960-as évek elején kapta, amikor a kiselejtezett készülékek nagyobb darabszámban kerültek a Magyar Honvédelmi Sportszövetséghez (MHS). Ezek a készülékek ekkor váltak legendává, mert a rádióamatőrök kezébe először került "igazi" gyári vevőkészülék, amely az összes engedélyezett rövidhullámú sávon működött. Távíró, távbeszélő és később az SSB üzemmódban is használható volt a beépített "BEAT" oszcillátornak köszönhetően. A legenda a mai napig él, és sokunkban ébreszt nosztalgiát annak ellenére, hogy a készülékkel voltak gondok. A hullámváltója rendszeresen kontakthibássá vált, a KF tekercsek nem hangolhatók, mert zárt serleg takarja, a tekercsekhez nehéz a hozzáférés, a vasmagok nehezen hangolhatók, a frekvencia stabilitása sem igazán volt megfelelő. Ez a készülék még üzemképes, eredetiségét megőrizte. Köszönet érte Dr. Hetényi László, HA5BK rádióamatőr társamnak, aki hosszú évtizedekig gondját viselte és Solti István, HA5AGP rádióamatőr társamnak a bemutatás lehetőségéért.

A gyártó azonosítása nehézkes az abban az időben történő államosítások és szervezeti átalakítások miatt. Sok vállalatot vontak össze, sok újonnan megalakuló vállalat jött létre. Az archív anyagok alapján, és a hozzáértő szakemberek véleménye szerint az EMV lehetett a kis szövetkezeti vevő lehetséges gyártója. pdf Írásos anyagok alapján pl. a V-213-at, az ML módosította, és végül ML-213 néven gyártotta. Az ML nevéhez kötődik az ML-300-as tervezése és gyártása, amelyből kevés készült el, de a módosítások után, jobb lett a frekvenciastabilitása. Igen sokat gyártottak ML-400 elnevezéssel. Ez az ML-400 vevőkészülék váltotta le a rádiómatőrök körében jól ismert FuG, Zelenka, HRO-3, SX-42, Marconi 300, Marconi-342, BC-342, BC-348, RG-44-et és a most ismertetett "kis szövetkezeti" vevőkészüléket.

Kis szövetkezeti vevő hátoldala

A vevőkészülék hátoldalán látható hálózati csatlakozó nem az eredeti. A gyári készüléken egy vasalócsatlakozó aljzat volt, mint a többi akkori időkből származó készülékeken. Pl: ML-213, NV-1

vasalócsatlakotó

A kis szövetkezeti vevőkészülék hátoldala
 
 
VISSZA A RÁDIÓMÚZEUM OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!