MHS detektoros rádió
vissza
1965
következő

mhs_detektoros_radio

ADATLAP

1

Ország:

Magyar

2

Gyártó neve:

MHS Rádióklub

3

Gyártási év (évek):

1965

4

Rádió kivitele:

Lapra szerelt, kiállítási darab

 
5

Hullámsávok:

Teljes középhullámú sáv (530-1620 KHz)

 
6

Rádiócsövek:

-

 
7

Kapcsolási rajz:

Ismert

 
8

Megjegyzés:

Mérete: 295 x 195 x 20 (90) mm

 
9

Egyéb:

Nagyfelbontású képhez klikk ide!

 

 

1965-ben több évforduló megemlékezései estek egybe, és ebből az alkalomból az MHS (Magyar Honvédelmi Sportszövetség) országos rádiótechnikai szakági kiállításokat rendezett. (Az MHS 1967-ben megszűnik és létrehozzák az MHSZ-t) Többek között ebben az évben ünnepelték a RÁDIÓ 40 éves születésnapját is. Minden megyében és Budapesten a rádióklubok, a rádióamatőrök kiállíthatták az általuk elkészített technikai berendezéseiket. Ezeknek a szakági kiállításoknak egyik megmaradt szép darabja ez a lapra szerelt kristálydetektoros rádió. A kiállításokon vevőkészülékek, adókészülékek, rádió iránymérő vevőkészülékek, mérőműszerek és egyéb technikai eszközök voltak láthatók.
Ezt a kristálydetektoros rádiót is vélelmezhetően erre a kiállításra készíthették el. Az MHS vagy a későbbi jogutód szervezetének az MHSZ (Magyar Honvédelmi Szövetség) egyik felső vezetőjének leszármazottja adományozhatta a radiomuseum.hu részére, egy pár RFG (Rádiófelszerelések Gyára) gyártmányú 4000 ohmos fejhallgatóval, valamint egy RFG gyártmányú gémes kristálydetektorral.  Az adományozó névtelenül keresett meg 2010 tavaszán, az átadás helyének az MHS - MHSZ székházát jelölte meg, Budapest V. ker. Beloiannisz utca (most Zoltán utca) 16. (Az ismeretlen adományozó 70 év körüli lehetett.)

A rádió felújításra került, mert a szerelvényeket tartó fa erősen meghajlott, a feliratok megkoptak. A pontos méretek betartásával egy új keményfa lapra kerültek fel a szerelvények, a huzalozás nyomvonala pontosan úgy lett kimarva alul, ahogy az eredeti lapon is volt, és ezekbe a kimart vájatokba kerültek elhelyezésre az eredeti vezetékek. Az eredeti lapon kék színű posztó volt, helyette zöld színű került felragasztásra.

 

RFG fejhallgato
RFG fejhallgató
RFG gemes detektor
RFG gémes detektor, az 1950-es évbekben gyártották
MHS feirat
MHS amatőr RÁDIÓ felirat
VISSZA A RÁDIÓMÚZEUM OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!