Rádiótörténeti kiállítás 2.
vissza
2012.12. 06.
következő

 

Miskolci Egyetem állandó rádiótörténeti kiállítása.

 

Miskolci Egyetem
Miskolci Egyetem

2012. november 12-én a Miskolci Egyetemen állandó rádiótörténeti kiállítás nyílt. A Németh Ernő és R. Nagy József készülékeiből összeállított kiállításon közel kétszázötven rádió, számos kísérő-anyag, korabeli plakátok, ismertetők, fényképek, szöveges ismertetők tekinthetők meg. A három részből álló tárlat részben technikatörténeti, részben idősorrendben, a rádiózás kezdeteitől a hazai rádiógyártás megszűnéséig vonultat fel készülékeket. A legidősebb készülék 1924-ből, a legifjabb az 1980-as évekből való. A gyűjtemény gerincét a hazai gyártású készülékek teszik ki, de helyet foglalnak benne német, osztrák, NDK-s, szovjet, csehszlovák, jugoszláv, illetve román, távol-keleti és amerikai rádiók is. A látogatók találkozhatnak a Pacsirtával, a Jóbaráttal, a Tündével, a Daxlival, a Pajtással vagy a Gondűzővel, a Moszkvics és Wartburg elnevezésű asztali rádiókkal, de megtekinthetik a Horthy vagy a Rákosi-néprádiókat is.

Miskolci Egyetem állandó rádiótörténeti kiállítása
A rádiótörténeti kiállítás egy részlete

Kiállításunk abból a célból jött létre, hogy egy rádiógyűjtemény bemutatásán keresztül felhívja a figyelmüket technikatörténetünk egy érdekes és értékes részére, a mára már csak hírből ismert honi rádiókészülék-gyártásra. Nem is titkoltan vállalja azt a feladatot is, hogy az ismeretterjesztés segítségével katalizálója legyen a magyar rádióipar megmaradt tárgyai megóvásának, megfelelő helyiértéken való kezelésének. Egy gyűjtemény, az azonos típusú tárgyak látványos halmaza mindig kedvet ébreszt a szemlélőben arra, hogy hasonló tárgyait jobban megbecsülje. Hogy az öreg készülékek ne kerülgetnivaló lomként porosodjanak padláson, pincében, fészerekben, ne szemétre vetett hulladékként végezzék pályafutásukat. A kiállítás megnyitóján részt vettek az egyetem, illetve a kiállításnak helyt adó Műszaki Anyagtudományi Karának vezetői is.
A kiállítás első része az Egyetemváros C1 épület lépcsőházának I. emeletén, második része ugyanezen emelet folyosóján, míg harmadik, a Miskolci Egyetem Telefonközpontjában helyezkedik el. Előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés után lehetőség nyílik tárlatvezetésre is, ahol a terjedelmi okok miatt szűkszavúra fogott szöveges ismertetőknél jóval többet tudhatnak meg a készülékekről, a rádiózás technikai és társadalmi hátteréről.


R Nagy József írása és fotói

Miskolci Egyetem állandó rádiótörténeti kiállítása***This gallery contains 15 photos.

 
VISSZA A HÍREK OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!