ML zeneszekrény WMG 5516
vissza
1955
következő

ML zeneszekrény

 

ADATLAP

1

Ország:

Magyar

Link
2

Gyártó neve:

Mechanikai Laboratórium

 
3

Gyártási év (évek):

1955-1957

 
4

Rádió kivitele:

Bútor jellegű zeneszekrény

 
5

Hullámsávok:

HH, KH, 4xRH

 
6

Rádiócsövek:

5+2+2 színüveg

 
7

Kapcsolási rajz:

Elérhető

pdf
8

Megjegyzés:

Üzemképes, eredeti állapotában

 
9

Egyéb:

Lemezjátszó, magnetofon beépítve

 
Zeneszekrész lemezjátszója
Kiváló minőségű Supraphon lemezjátszót építettek a zeneszekrénybe
Zeneszekrész magnetofonja
A zeneszekrénybe épített ML magnetofon fényképe.

 

A Mechanikai Laboratórium 3 féle változatban készítette el ezt a zeneszekrényt. Ez volt az alaptípus, de a másik kettő méretében, felépítésében is hasonló volt csak a zeneszekrény dobozának kialakításában volt eltérés (pl. intarziás berakások). A bútor méretű zeneszekrény dobozait a Minőségi Bútorgyár készítette. A rádióban 5+2+2 színüveg (EL41) csöveket alkalmaztak. A nagyfrekvenciás része hét hangolt körös, 6 hullámsávú, a hangfrekvenciás része 10 wattos ellenütemű végfokozattal készült, és két nagyméretű, nagy teljesítményű, 250 mm átmérőjű, szélessávú Orion hangszórót alkalmaztak. A beépítésre került magnetofon a stúdiótechnikában alkalmazott szerkezetekkel (görgők, szalagfeszítés) és elektronikával volt megépítve. A Tesla gyártmányú lemezjátszó egység is kiváló minőségű volt. Sajnos a magnetofon festése nem lett tartós. A látszatra szép zeneszekrény műanyagból és keménygumiból készített alkatrészei, a kevés használat ellenére is tönkrementek az évek során.

Luxus kivitelezésű volt mindegyik, ennek megfelelően a korabeli árak is magasak voltak. Egy művésznő visszaemlékezései szerint 15.000 - 16.000-Ft-ba került a bemutatott készülék, ami több volt, mint az egész évi keresete.

 

Fontos események a rádiózás történetéből:

Kossuth és a Petőfi adó műsora változatosabb lesz, újabb műsorok indulnak, amelyek hosszú évekig hallhatók a rádióban (pl. Lányok - asszonyok című műsor). Ebben az évben indul el Magyarországon az URH-FM adáskísérlet, egy 100 wattos televízióadó hangadójával.

A rádióelőfizetők száma az év végén: 1 432 000, ebből vezetékes 259 000.

 
VISSZA A RÁDIÓMÚZEUM OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!