Orion BR701
1956
következő

Orion BR701

 

ADATLAP

1

Ország:

Magyar

Link
2

Gyártó neve:

Orion

 
3

Gyártási év (évek):

1956-1957

 
4

Rádió kivitele:

Hordozható, asztali, táskarádió

 
5

Hullámsávok:

HH-KH-RH-RH

 
6

Rádiócsövek:

5 + DM70 varázsszem

 
7

Kapcsolási rajz:

Elérhető

pdf
8

Megjegyzés:

Eredeti állapotában van

 
9

Egyéb:

Antennája törött

 

 

A készülék még elfogadható állapotban van, antennája törött, a redőnye kissé sérült. Nagyérzékenységű, telepes csövekkel elkészített rádió, hálózati feszültségről működik. Az AB 701-es típus változata hordozható, telepről használható, de egy adapterrel hálózatról is üzemképes.

Nyolc hangólt körös, 5+1 telepes csöves szuperrendszerű, táskaszerű, műbőrrel bevont műanyag házban elhelyezett készülék. A skálát és a gombokat egy záró redőny védi a sérülések ellen. A hullámsávok szerint több változata is elkészült, HH-KH-RH-RH, KH-RH-RH-RH, illetve a halászsávos változatokkal. A halászsáv 2-6 MHz-ig, az RH sávok 6-18 (16) MHz-ig terjedtek.

 

 

Fontos események a rádiózás történetéből:

1956. október 23-án este fegyveres harc kezdődik a Rádió Bródy Sándor utcai épületénél és a rádió működésképtelenné válik. Október 24-én ideiglenes stúdiót építenek ki a Parlamentben. A Rádió először Kossuth Rádió, majd október 30. és november 4-e között Szabad Kossuth Rádió névvel jelentkezik. A műsorokat kezdetben a Lakihegyi adó, majd a Szolnoki adó sugározza. Az országban több helyen önálló rádiók működnek, önálló műsorral a közép és a rövidhullámon. Megjelennek az üzenő jellegű műsorok, mint a "Szív küldi műsor".

A rádió előfizetők száma az év végén: 1.587.000, ebből vezetékes 264.000

 

 
VISSZA A RÁDIÓMÚZEUM OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!