ROD-3
következő
1925
következő

SRT ROD3 detektoros rádió

ADATLAP

1

Ország:

Magyar

Link
2

Gyártó neve:

Süss Rt (SRT)

 
3

Gyártási év (évek):

1925-1929

 
4

Rádió kivitele:

Fa doboz, bakelit (trolit) fedéllel

 
5

Hullámsávok:

KH

 
6

Rádiócsövek:

-

 
7

Kapcsolási rajz:

Ismert

 
8

Megjegyzés:

Eredeti állapotában van

 
9

Egyéb:

A detektor precíz, finom munka

 

 

A detektoros rádió kiváló állapotát a 2-3 milliméter vastagságú száraz por és a száraz padlás őrizte meg. A detektor típusa: "RED-STAR Precision-Detector, Patented Made in Baden D.R.P 426730" alul 1925-61 felirat olvasható. A detektorból hiányzott a kristály, ezért egy NORA detektorra cseréltük ki. Süss Rádiógyár készítette ezeket a népszerű, olcsó detektoros rádiókat 1925-1929 között. A korabeli újságokban sokat reklámozták, mint "Süss" detektoros vevőgép, Pengő 16.- Kis fa dobozban, trolit fedőlappal SRT emblémával. A négy év alatt sok készüléket gyárthattak, de a nálam lévő két készülék gyártási száma alacsony: 3840 és 2260 Az utóbbinak más a forgatógombja, hiányzik a detektor és hiányos a fedőlapja.

 

rod3 belső

rod3 cimke

A ROD3 belső szerkezete

ROD3 eredeti cimkéje

 

Fontos események a rádiózás történetéből:

1925. december 1-én este 8 órakor egy rövid avató ünnepséggel megindult a hivatalos magyar rádióműsor adása. Az adóállomás Budapest néven jelentkezik.

A rádiózás megindulásától kezdve a rádió-vevőkészülék birtoklása engedélyhez volt kötve. Rádiókészülék megvásárlásakor illetékkel terhelt, úgynevezett ENGEDÉLYOKIRAT-ot kellett kiváltani, amely tartalmazta rádió-vevőberendezés létesítésével és üzembetartásával kapcsolatos előírásokat. Az alábbiakban egy ilyen, 1925. december 10-én keltezett engedélyokirat látható. Az engedélyokiratot és a fényképeket Dunavölgyi Péter a Magyar Televízió egykori munkatársa, awww.tvarchivum.huhonlap szerkesztője bocsájtotta a virtuális rádiómúzeum rendelkezésére. Az engedélyokirat és a fényképek érdekessége, hogy az okirat Olcsvay Endre nevére szól, aki Dunavölgyi Péter nagyapja volt és a másik képen édesanyja látható egy korabeli detektoros rádió mellett.

Engedélyokirat rádió-vevőberendezés létesítésére és üzembentartására. PDF

Olcsvay Endre
Olcsvay Endre
Ocsvay Ildikó
Olcsvay Ildikó egy korabeli detektoros rádió mellett

Az átküldött anyagokért köszönet Dunavölgyi Péternek!

 

 

 
VISSZA A RÁDIÓMÚZEUM OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!