SOKOL
vissza
1965
következő

Sokol

 

ADATLAP

1

Ország:

Oroszország

Link
2

Gyártó neve:

Moszkvai Rádiógyár /TEMP

 
3

Gyártási év (évek):

1963-1971

 
4

Rádió kivitele:

Hordozható zsebrádió

 
5

Hullámsávok:

KH, HH

 
6

Rádiócsövek:

7 tranzisztor

 
7

Kapcsolási rajz:

Elérhető

pdf
8

Megjegyzés:

Eredeti állapotában van

 
9

Egyéb:

Sokol 403, 1973

 

Sokol belső
A SOKOL rádió alkatrész felőli oldala

 

Ez az első Szokol rádiók egyike, amely még csak a Szokol nevet viseli és a gyártó emblémája sem azonos a későbbi Szokol rádiókon látható emblémákkal. Ez a készülék 7 tranzisztoros, kettő hullámsávos vevőkészülék, 9 V-os elemről, vagy saját akkumulátoráról üzemeltethető. A készülék tartozékai: 1 db tölthető akkumulátor, 1 db hálózati adapter, egy fülbedugós hallgató és egy fekete/barna bőrtok. Magyarországon szinte valamennyi típusa kapható volt. Igen népszerű és kellemes hangú rádió volt. Európába és a világ számos országába exportálták. Csak a Szokol rádiókból több mint, 10 millió darabot gyártottak le.

 

Fontos események a rádiózás történetéből:

Január elsején üzembe helyezik Lakihegyen az új 20 kW-os Petőfi adót, amellyel a Petőfi vételi körzete Budapesten és környékén sokat javul. Új stúdiómagnókat (Studer) vásárol a Rádió, de közben a Mechanikai Laboratóriumban már készítik az STM 200 típusú stúdiómagnókat.

A vidéki stúdiók is új keverőasztalokat kapnak és megalakul a sztereó csoport, amelynek a feladata saját sztereó felvételek készítése és a kísérleti adások műsorral történő ellátása.

 

 
VISSZA A RÁDIÓMÚZEUM OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!