Standard 3AL
vissza
1930
következő

Standard 3AL

 

ADATLAP

1

Ország:

Magyar

Link
2

Gyártó neve:

Standard

 
3

Gyártási év (évek):

1930-1931

 
4

Rádió kivitele:

Asztali, fém doboz

 
5

Hullámsávok:

KH, HH

 
6

Rádiócsövek:

AR4101, AR4101, PP430 PV495

 
7

Kapcsolási rajz:

Korabeli kapcsolási rajz

pdf
8

Megjegyzés:

Eredeti állapotában van

 
9

Egyéb:

A külső hangszóró hiányzik!

 

 

Standard 3AL
Standard 3AL belső felépítése
Standard 3AL
Standard 3AL belső felépítése

 

A rádió kitűnő állapotban van, üzemképes. A Standard gyár egyik első hálózati vevőkészüléke. 3+1 csöves visszacsatolt audion készülék, közép és hosszúhullámú sáv vételére. A külső hangszórója lengőnyelves hangszóró. Több típus is készült, megjelenésükben kissé eltérnek: a Standard 3B telepes készülék, a Standard 3A csak a középhullámú sáv vételére alkalmas. Az eltérés a gombok elhelyezkedésén látható. A gyűjtők körében népszerű készülék a formája és a fektetve elhelyezett csövezése, valamint a Standard első hálózati készüléke miatt.

A készüléket Parlagi Endre Budakalász város polgármestere ajándékozta a virtuális múzeum számára azzal a megjegyzéssel, hogy a várossá avatási ünnepség alkalmából rendezett Rádiótörténeti kiállítás helyszínén, egy állandó kiállítás létrehozásában nyújtsak majd segítséget, ha erre a lehetőségek megteremtődnek.

 

Fontos események a rádiózás történetéből:

Megjelennek az első olyan hálózati rádiók, amelyeket már a hangszóróval egybeépítenek. Az előfizetők száma növekszik, a lámpás rádiók száma már meghaladja a 80.000-et, a detektoros rádiók száma pedig 180.000-et, csak mérsékelten növekszik. Rendszeressé válnak a magyar és külföldi operaelőadások, hangversenyek.

 

 
VISSZA A RÁDIÓMÚZEUM OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!