Telefongyár T1064
vissza
1963
következő

Telefongyár 1064

 

ADATLAP

1

Ország:

Magyarország

Link
2

Gyártó neve:

Telefongyár

 
3

Gyártási év (évek):

1963

 
4

Rádió kivitele:

Hordozható táskarádió

 
5

Hullámsávok:

KH, HH, RH

 
6

Rádiócsövek:

Hét tranzisztor

 
7

Kapcsolási rajz:

Elérhető

pdf
8

Megjegyzés:

Eredeti állapotában van

 
9

Egyéb:

 

 
T 1064 logo
Terta 1064 logója
T 1064 NYÁK
A TERTA 1064-es készülék a gyártás átadását megelőzően

 

Hét germánium tranzisztorral működő táskarádió, három hullámsáv vételére alkalmas, beépített ferrit és teleszkópantennával, öt hangolt körrel. Orionton néven vált ismertté, igen népszerű és jól használható rádiókészülék volt. Kisebb módosítások miatt számos típust gyártottak belőle. Sokat exportáltak a skandináv országokba, de sok készült közel és távol keleti országoknak is. Készült közép és két rövidhullámú változatban 2-9 MHZ és 9-18 MHz vételi sávval. Elkészült az URH változata export megrendelésekre, ez a készülék az UKW Superton 1051- es nevet viselte. Az URH vételi sávja a 87-108 MHz-es (CCIR) közötti tartomány volt. Svéd és angol gyűjtők német, illetve angol gyártmányként tüntetik fel. Később a rádiógyártás a Videoton gyárhoz került és a Videoton folytatta a gyártást, kisebb módosításokat végrehajtva ezen a készüléken (kezelőgombok, a doboz anyaga is színe).

A gyártás átadása a Videotonos munkatársak betanításával történt. Ez a készülék még a Telefongyárban készült, de már Videotonos dolgozók is részt vettek a gyártás teljes folyamatában. A rádió doboza, a skála és a forgatógombok már a Videoton BR 1064 típusára emlékeztetnek.

Fontos események a rádiózás történetéből:

Az URH adók ebben az évben kezdik meg, a nem kísérleti jellegű műsor sugárzását. Az önálló műsorok mellett a Petőfi, illetve a Kossuth adó műsorát is sugározzák.

 

 
VISSZA A RÁDIÓMÚZEUM OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!