Videoton R4330
vissza
1964
következő
Videoton 4330

 

 

ADATLAP

1

Ország:

Magyar

Link
2

Gyártó neve:

Videoton

 
3

Gyártási év (évek):

1964

 
4

Rádió kivitele:

Asztali fa dobozban

 
5

Hullámsávok:

KH, Halászsáv, RH

 
6

Rádiócsövek:

3+1 csöves

 
7

Kapcsolási rajz:

Elérhető

pdf
8

Megjegyzés:

Eredeti állapotában van

 
9

Egyéb:

 

 

 

3+1 csöves kisszuper készülék, varázsszemmel és szelén-egyenirányítóval. A készüléket nyomtatott áramkörű lapra szerelték, három hullámsáv vételére alkalmas. Két változatban készült az alap készülék a halászsávos, a másik a halászsáv helyett a hosszúhullámú sáv vételére volt alkalmas. Többször elgondolkodtam, hogy mi értelme lehet a hosszúhullámú sáv vételére is alkalmas, újabb változatú készülék elkészítésének.

A hosszúhullámú sáv (150...285 kHz) használhatóságát a jó felületi hullámterjedés jellemzi, mivel azok a veszteségek, amelyek a felületi hullámterjedésekor fellépnek, csekélyek. Jelenleg 6-7 adóállomás vehető, de gyakorlatilag csak 1-2 állomás adásának minősége élvezhető. Magyarországon évtizedek óta nincsen hosszúhullámú műsorszolgáltatás. A hosszúhullámú sávban a felületi hullámokkal nappal nagy távolságú ellátottságot lehet biztosítani, de ugyanakkor nagyobb az atmoszférikus és elektromos berendezések által okozott zajokkal szembeni érzékenység. Nagy területű országokban még napjainkban is használják, mert egy adóállomásról nagyobb teljesítményű adóberendezéssel az ország teljes területe besugározható éjjel és nappal és minden évszakban. Jelentős méretű antennarendszer szükséges, ami költséges.

 

Fontos események a rádiózás történetéből:

A Petőfi adó 5 kW-os csökkentett teljesítménnyel üzemel a teljesítményének növelése céljából folyó munkálatok miatt. A Rádió élőben közvetíti a tokiói olimpiát. A Rádióban új központi kapcsolótermet adnak át.

 

 
VISSZA A RÁDIÓMÚZEUM OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!