VIRTUÁLIS RÁDIÓMÚZEUM

Kollár Ernő virtuális rádiómúzeuma

Restaurálás | Rádiógyűjtők | Hasznos linkek | Hasznos információk | HírekA WEBLAPRÓL

 

Ez a WEB lap nem szponzorált oldalakból áll. Több éves kitartó munka eredményeképpen jött létre. A múzeum létrehozásában segítségemre volt Antal László, HG7JIZ, Bárányos Mihány, HA7VR és Hirling Antal, aki rádióműszerész mester édesapjának régi értékes könyveit, rádiós dokumentumait és korabeli rádiókészülékeit bocsájtotta a múzeum rendelkezésére.

Külön köszönöm Dr. Rajnai Zoltán mk. ezredes Bolyai János Katonai Műszaki Kar oktatási és minőségbiztosítási dékánhelyettesének, hogy lehetővé tette számunkra a katonai rádiókészülékek fotózását és az így elkészített képek virtuális múzeumban történő bemutatását. Egyedülálló, több száz darabos gyűjteményt láthattunk a Nemzetvédelmi Egyetemen, többségében régi katonai rádiókat, géptávírókat, telefonokat, telefonközpontokat, rádióállomásokat és egyéb katonai eszközöket.

A virtuális múzeumban bemutatásra kerülő rádiók, könyvek, valamint dokumentumok nem egy sztatikus állapotot fognak megjeleníteni, hanem egy dinamikus, állandóan bővülő múzeum benyomását fogják kelteni. A rendelkezésre álló gyűjteményben 254 darab rádió, 322 db könyv, füzet, prospektus, 210 db szerviz füzet, némelyikben alkatrész- és nyomtatott áramköri, valamint beültetési rajz is található. Számos korabeli műszer, katonai rádió, rádióamatőr készülék és segédberendezés is rendelkezésre áll a bemutatásra. (2008. október havi állapot). Természetesen mindazokat a rádiókat, műszereket, könyveket, dokumentumokat, amelyek a virtuális múzeum céljaival összhangban vannak, de nem saját tulajdon, a múzeumban bemutatok. Ilyen esetekben a kép alatt feltüntetem a tulajdonos nevét és a várost. A weboldalakon olvasható írások jelentős része saját megfogalmazás, ennek ellenére lehetnek átfedések, hiszen az anyagok összeállításához számos korabeli könyvet, szakmai folyóiratot, egyéb folyóiratot, valamint weboldalakat olvastam el és forrásanyagot gyűjtöttem az adott témákhoz. Fontosnak tartottam, hogy az eseményekhez minél közelebbi írásos dokumentumokat találjak és használjak fel. Több ezer heti, havi, időszaki, általános és szakmai kiadvány került digitalizálásra, amelyeket felhasználtam a weboldalak készítéséhez.

 

Frissitések időrendben

A virtuális rádiómúzeum támogatói

Webstatisztikák

 

Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA5DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!