BAPO-Superselect 2
vissza
1928-32
következő

 

Bapo superselect 2

ADATLAP

1

Ország:

Magyar

 
2

Gyártó neve:

Barta és Társa, BAPO

 
3

Gyártási év (évek):

1928-1932

 
4

Rádió kivitele:

Fa dobozos, kristálydetektoros rádió

 
5

Hullámsávok:

Középhullám

 
6

Rádiócsövek:

Kristálydetektor

 
7

Kapcsolási rajz:

Elérhető + anyagjegyzék

pdf
8

Megjegyzés:

Mérete: 23 x17x16 cm

 
9

Egyéb:

 

 

 

A bemutatásra kerülő BAPO Superselect 2 elnevezésű fadobozos kristálydetektoros vevőkészüléket a Barta és Társa Villanyszerelési-és Rádiócikkek Nagykereskedésével foglakozó kisvállalat készítette és forgalmazta.
A cég az egyik legnagyobb múltú rádiókereskedés volt hazánkban. Saját fejlesztésű készülékeket gyártott, amelyeket nemcsak készen, hanem egységcsomagban, minden szükséges tartozékkal együtt is forgalmazott. Így előfordulhat, hogy hasonló régi készülékeknél kisebb-nagyobb eltérések lehetnek. Ez a készülék a korábbi Superselect javított változata, kapcsolástechnikailag valamelyest megnövelt szelektivitású. A tekercsen több leágazás van, amellyel a dióda és az antenna áramkörének változtatásával éri el a szelektivitás kismértékű javulását. Az 1930-as években ennek az volt a jelentősége, hogy lakihegyi adó mellet más távolabbi adókat is lehessen hallgatni az esti órákban. A kristálydetektor 3 leágazásra, az antennát 5 leágazásra lehet bedugni, illetve átkapcsolni. A készülékhez NORA kristálydetektort adtak. A forgókondenzátor 500 cm-es (500 pF) NORA típusú légforgó. Az előlap önálló, a dobozba mart vájatokba helyezhető el. A doboz fedelének lecsukásával rögzül. A rádióhoz két 2 x 4000 ohmos fejhallgatót lehet csatlakoztatni.

A készülék egy BAPO gyártmányú fejhallgatóval együtt, viszonylag szép állapotban került a gyűjteményembe. A tekercset, a feliratokat újra kellett készíteni, mert a csévetest szinte teljesen elporladt, a feliratokból csak nyomokban látszott valami. A doboza szerencsére ép volt, valószínű az elmúlt nyolc évtizedben senki nem nyúlt a készülékhez. Felújítás után gyűjteményem egy működőképes szép kis rádióval gyarapodott.

 

BaPo Superselect 2 belseje

A BAPO superselect 2 fenyitott fedéllel

BaPo fejhallgató

BAPO 2x4000 ohmos fejhallgató

 

VISSZA A RÁDIÓMÚZEUM OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!