Di-Wave 100
vissza
2010
következő

Di Wave 100 DRM radió

 

ADATLAP

1

Ország:

USA

Link
2

Gyártó neve:

UniWave

 
3

Gyártási év (évek):

2010

 
4

Rádió kivitele:

Digitális hordozható rádió

 
5

Hullámsávok:

HH, KH, RH, URH

 
6

Rádiócsövek:

Integrált áramkörök

 
7

Kapcsolási rajz:

 

r
8

Megjegyzés:

Új DRM rádió

 
9

Egyéb:

Üzemképes

 

 

UniWave Di-Wave kijelzője
 

Az UniWave Di-Wave 100 típusú rádiója forradalmi változást hozhat a hordozható rádiók eddig megszokott technikai elvárásaiban és a minőségi rádiózást illetően. A készülék lehetővé teszi a DRM (Digital Radio Mondiale) adások vételét a hosszú, a közép és a rövidhullámú tartományokban, valamint lehetővé teszi a beépített színes TFT kijelzőn az állomások nevének és egyéb rövid információknak a megjelenítését. A memóriájában 768 állomás rögzíthető (256 DRM, 256 FM, 256 AM), ezek mellett egy hordozható médialejátszó szerepét is ellátja. Lehetőség van USB/SD kártya olvasására, MP3 és MP4 lejátszására, az e-könyv és a fotóalbumok megtekintésére.

A rádió mérete: 232x65x125 mm és 0.6 kg

A DRM technológia a rádiózást megújíthatja, a kísérletek bíztatóak. Azért az elterjedésére még éveket kell várnunk, de a lehetőségei jobbak, mint a DAB és az Internet rádiózásnak.

A DAB rádiózás 1988-ban indult az URH sávokban, de elterjedését a készülékek magas ára korlátozta, korlátozza a mai napig. DRM megjelenésével lehet, hogy a fejlesztések is elmaradnak. Sokan nem sok jövőt jósolnak a DAB rádiózásnak.

Az internet rádiózás fejlődése gyorsabb, de a készülékek ára még mindig magas és a rádió használatának korlátai is vannak.

Forrás: www.radio-universal.com

A DRM hangminőségének szemléltetésére az alábbi linken van lehetőség:http://www.drm.org/index.php?p=what_can_i_hear

Magyarországon a DRM rádiózással is folytak kísérletek: a Budapesti Műszaki Egyetemen Dr. Gschwindt András/HA5WH foglalkozott évekkel ezelőtt, de HG2ECZ/Zsolt, HA5OB/Zoli, HA5DI/Béla és sokan mások is. Az interneten több fórum is megtalálható, ahol a kísérletezők kicserélhetik ezzel az új technológiával szerzett tapasztalataikat. Egyszerű és bonyolultabb kapcsolási rajzok is megtalálhatók, megfelelő programokkal a DRM szoftver rádióhoz. (Két program, amely az interneten elérhető és alkalmas kísérletezésre (a szerző tapasztalata alapján: 1.0.18 az újabb 2.0.34).

2010. júniusban érvényes DRM adóállomások táblázata

Komplett DRM vevő ismertetése 500 kHz-től 22 MHz-ig

 

 

 
VISSZA A RÁDIÓMÚZEUM OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!